TEKNIK AL-BAGHDADI

’Teknik Al-Baghdadi’ mula diperkenalkan pada tahun 2009 oleh Ust Jalaluddin bin Haji Hassanuddin. Beliau memiliki Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Pengajian Bahasa Arab dan Pengajian Al-Quran dari Saddam University for Islamic Studies, Baghdad, Iraq. Beliau yang telah melibatkan diri lebih 10 tahun dalam pendidikan Al-Quran mengambil inisiatif untuk melakukan transformasi dalam proses pembelajaran dan pengajaran Al-Quran supaya pembelajaran Al-Quran lebih mudah, menarik dan berkesan serta dapat dikuasai dalam masa yang singkat.

Teknik Al-Baghdadi adalah satu teknik baru yang diolah bagi memudahkan setiap lapisan masyarakat mempelajari ASAS al-Quran. Set Buku Teknik Al-Baghdadi menggunakan sistem Struktur, Analisa & Sintesis atau SAS, padat dan ringkas serta kreatif melalui penemuan Alat Bantuan Mengajar atau ABM yang dinamakan sebagai ALAT KETUK. Alat Ketuk ini dipercayai boleh menarik minat anak-anak amnya untuk belajar Al-Quran dengan cara yang lebih menyeronokkan serta merangsang kreativiti

Melalui pendekatan sistem SAS yang diterapkan dalam penyusunan buku ini dan digabungkan dengan Teknik Ketukan, menjadikan kaedah ini sangat mudah dipelajari, menarik dan sangat berkesan bagi mereka yang masih tidak tahu membaca al-Quran.

 Siapakah Pengasas Teknik Al-Baghdadi?

Biodata Ustaz Jalaluddin Hasanuudin Al-Baghdadi
n
n
Nama beliau ialah Jalaluddin bin Haji Hassanuddin dilahirkan pada 15 Januari 1970, Kampung Berhala Gantang , Temerloh, Pahang, Malaysia. Beliau mempunyai kelulusan Ijazah Sarjana Muda di dalam bidang Bahasa Arab & Pengajian Al-Quran di Saddam University for Islamic  Studies, Baghdad, Iraq pada tahun 1998.
n
nBeliau pernah bertugas sebagai Pensyarah di Kolej Swasta selama 2 tahun, Pegawai Penyelidik AASHSB selama 4 tahun, Ketua Pegawai Dakwah WSSB selama 5 tahun , Ketua Pegawai Eksekutif AUSB selama 2 tahun.
n
nKini, beliau bertugas sebagai Lembaga Pengarah EZ Qurban Sdn Bhd , Lembaga Pengarah Syihab Resources , Lembaga Pengarah Al-Baghdadi Method Sdn Bhd.
Tambahan... APAKAH TEKNIK Al-BAGHDADI???


Adakah anak anda atau anda sendiri masih belum mahir dalam pembacaan Al-Quran? Mereka yang mahir pula mempunyai rasa kurang yakin untuk mengajar Al-Quran?

Seterusnya, tahukah anda setiap satu huruf Al-Quran mempunyai satu hasanah atau boleh dikira sebagai pahala? Satu huruf yang dibaca tanpa wudhu' maka kita mendapat 1 hasanah, 10 hasanah jika berwudhu' dan 50 hasanah jika dibaca dalam solat.

Cuba kita kira huruf Basmalah yang mempunyai 19 huruf. Jika kita baca basmalah maka kita mendapat ganjaran 19 x 10 = 190 hasanah. Kita bersolat 17 rakaat sehari semalam, maka 17 x 190 =3,230 ganjaran hasanah sehari. Sekiranya kita memperturunkan atau mengajar sejumlah 30 murid dan setiap seorang akan solat 17 rakaat sehari semalam maka 17 x 190 x 30 = 96,900 ganjaran hasanah setiap hari yang kita InsyaAllah akan perolehi. Bayangkan sebulan, setahun dan seterusnya.
Teknik Al-Baghdadi adalah satu lagi teknik baru yang diolah bagi memudahkan setiap lapisan masyarakat mempelajari ASAS al-Quran. Set Buku Teknik Al-Baghdadi menggunakan sistem SAS, padat dan ringkas serta kreatif melalui penemuan ABM yang dinamakan sebagai ALAT KETUK. Alat Ketuk ini dipercayai boleh menarik minat anak-anak amnya untuk belajar Al-Quran dengan cara yang lebih menyeronokkan serta merangsang kreativiti.
Pembelajaran Al-Quran melalui teknik Al-Baghdadi adalah satu teknik yang di ilhamkan oleh Ustaz Jalaluddin Al-Baghdadi. Ianya adalah salah satu teknik yang dapat membantu umat islam yang memerlukan bagi menguasai bacaan Al-Quran dengan pendekatan yang mudah, inovatif, sistematik dalam tempoh yang singkat. dan teknik ini juga membolehkan kita mengajar orang lain.

Bahan-bahan serta teknik Al-Baghdadi ini terhasil dari pengalaman beliau mengendalikan kursus kaedah al-Bargy yang diasaskan oleh Allahyarham Ustaz Muhadjir Sulthon di dalam pengajaran dan pembelajaran Al-Quran kepada guru-guru dan ibubapa di seluruh negara selama 8 tahun 

Tambahan.... Apa itu ALC???


APA ITU ALC?

ALC ialah Al-Baghdadi Learning Centre. Ia merupakan pusat Pembelajaran Al-Quran menggunakan Teknik Al-Baghdadi sebagai method (cara) dalam pembelajarannya. Ianya boleh dibuka disemua tempat sebagai alternetif kepada masyarakat (penduduk) untuk mempelajari Al-Quran.


OBJEKTIF ALC


¨     Menyediakan Pusat & Tenaga Yang Profesional, Dedikasi Dan Berketrampilan Di Dalam Menangani Isu Buta Al-Quran.
¨     Mengisi Keperluan Masyarakat Yang Mencari Program-program Al-Baghdadi Di Seluruh Negara.
¨     Membuka Peluang Kepada Usahawan Yang Berminat Untuk Berkecimpung Di Dalam Bidang Pendidikan Al-Quran.


UNTUK SIAPA?


¨     Al-Baghdadi Method Sdn Bhd Membuka Peluang Kepada Individu Yang Berminat Untuk Membuka Pusat Pengajian Al-Quran Teknik Al-Baghdadi Di Seluruh Negara.


AKTIVITI ALC
¨     Kelab Al-Baghdadi ( Remaja & Dewasa )
¨     Kelab Tajwid Al-Baghdadi ( Remaja & Dewasa )
¨     Kelab Talaqqi Al-Baghdadi ( Semua Peringkat )
¨     Kelas Intensif Teknik Al-Baghdadi ( Kanak2 )
¨     Kursus Asas Teknik Al-Baghdadi
¨     Bengkel Tajwid Al-Baghdadi.
 
HUBUNGI KAMI : 0199610849 / 0139220849