Jan 3, 2012

10 Sebab Mengapa Perlu Belajar Al-Quran dengan Teknik AlBaghdadi


10 SEBAB MENGAPA PERLU BELAJAR ALQURAN DENGAN TEKNIK AL-BAGHDADI DI KELAB AL-BAGHDADI.

Mempelajari Asas Al-Quran dengan menggunakan Teknik Al-Baghdadi mempunyai kelainannya tersendiri. Kelab Al-Baghdadi diwujudkan adalah untuk memberi peluang kepada orang ramai mempelajari teknik ini dengan lebih berkesan lagi . Terdapat 10 sebab mengapa kita perlu mempelajari asas al-Quran dengan teknik Al-Baghdadi melalui kelab ini.

 1. 1.MUDAH
  Teknik Al-Baghdadi merupakan 1 teknik mempelajari asas al-Quran yang sangat mudah. Dengan menggunakan pendekatan SAS (Struktur, Analisis dan Sentisis) kita akan dapat menyebut dan menguasai 336 bunyi dengan baik dan tepat.Seterusnya dapat membaca Al-Quran dengan baik.
 2. 2.PADAT
  Untuk seseorang itu dapat membaca Al-Quran dengan sebutan makhraj yang betul, teknik ini hanya memerlukan 1 buah buku yang ringkas tetapi padat. Hanya terdapat 22 muka surat sahaja dalam buku Tamhid (asas) sudah cukup untuk mempelajari asas Al-Quran.
 3. 3.MENARIK
  Teknik ini sangat menarik kerana di dalam mempelajarinya, kita akan menggunakan kombinasi pancaindera penglihatan, pendengaran, pertuturan dan kinestetik (pergerakan) dengan menggunakan beberapa peralatan seperti alat ketuk, kad imbasan dan permainan ‘Playtime’ yang tidak terdapat dalam kaedah-kaedah yang lain. Pembelajaran akan lebih menyeronokkan.
 4. 4.CEPAT
  Oleh kerana bilangan mukasuratnya yang sedikit, secara lojiknya jika mempelajari teknik ini sebanyak 1 muka surat selama 1 hari, maka ia hanya memerlukan 22 hari sahaja untuk membolehkan seseorang itu dapat membaca al-Quran. Jika 1 muka surat dapat dikuasai hanya dengan 1 jam, maka ia hanya memerlukan 22 jam (kurang dari sehari) sahaja untuk dapat membaca al-Quran.
 5. 5.SESUAI
  Kaedah TERBAIK ialah kaedah yang paling sesuai dengan seseorang itu. Ternyata dan terbukti Teknik Al-Baghdadi sesuai untuk semua golongan tanpa mengira perbezaan umur mahupun tahap pembacaan al-Quran seseorang. Bagi mereka yang masih belum tahu membaca al-Quran ,inilah pilihannya untuk mempelajari asas Al-Quran. Bagi mereka yang telah mahir al-Quran inilah teknik yang boleh digunakan untuk membantu orang lain mempelajari asas al-Quran.
 6. 6.TERBUKTI
  Teknik Al-Baghdadi telah 3 tahun digunakan di Malaysia, ia telah membantu lebih 100,000 umat Islam membaca Al-Quran dengan lebih sempurna iaitu dengan bacaan secara ‘Tartil’. Kini masyarakat telah menerima teknik ini sebagai pilihan terbaik dan terkini. Banyak testimoni yang telah diperolehi mengenai kelebihan teknik ini.
 7. 7.YURAN BERPATUTAN
  Yuran untuk menyertai kelab Al-Baghdadi amat berpatutan. Dengan kadar bayaran serendah RM25.00 untuk 1 sesi pembelajaran selama 2 jam, ia sangat berbaloi. Tidak ada yang lebih berharga di dalam kehidupan seorang Muslim selain dapat membaca al-Quran dengan baik seperti apa yang diperintahkan oleh Rasulullah s.a.w.
 8. 8.MENGAKTIFKAN MINDA
  Manusia dianugerahkan oleh Allah dengan akal fikiran (minda)melalui otak. Otak kiri dan otak kanan mempunyi tugas dan fungsinya tersendiri. Melalui penggunaan alat ketuk dalam teknik Al-Baghdadi , minda kiri dan kanan akan terangsang secara fisiologinya kerana hasil kombinasi pergerakan tangan (pergerakan kanan dan kiri) yang diiringi dengan menyebut bunyi-bunyi 29 makhraj huruf hijaiyah . Proses pembelajaran menjadi lebih seronok dan kita akan dapat memberikan fokus ketika belajar.
 9. 9.PILIHAN SESI
  Program Kelab Al-Baghdadi di adakan di seluruh Al-Baghdadi Training Centre (ATC) dan Al-Baghdadi Learning Centre(ALC) yang terdapat di negeri dan daerah di Malaysia. Peserta boleh memilih sesi yang sesuai dengan pilihan mereka. Ada sesi pagi, sesi petang, sesi malam dan sesi hujung minggu.
 10. 10.PILIHAN LOKASI
  Kini teknik ini boleh dipelajari di pusat-pusat pembelajaran al-Quran ATC dan ALC di seluruh negara. Pengambilan baru untuk sesi Januari 2012 telah dibuka. Kepada penduduk di Pinggiran Batu Caves, Gombak Permai, Wira Damai, Kg. Laksamana, Kg Nakhoda & yang berdekatan bolehlah menghubungi 0199610849/0139220849. Selamat menyertai Kelab Al-Baghdadi.

0 comments:

Post a Comment